Så ikke alvoret

Trodde ikke det var noe alvorlig


Eli Rasmussen (47) fikk eggstokkreft for fem og et halvt år siden. Beskjeden kom som lyn fra klar himmel, men i ettertid innser hun at de små plagene hun gikk med i godt over et år høyst sannsynlig skyldtes kreften som var i utvikling.

 

‒ Jeg har aldri vært ordentlig syk før jeg ble syk, og jeg har alltid vært vant til å være frisk. Derfor tenkte jeg heller ikke at noe var alvorlig galt, forteller hun. I ettertid tenker hun imidlertid at hun burde reagert tidligere.

‒ Jeg trodde ikke at jeg var syk, men kjente meg mer slapp og uggen i kroppen enn jeg var vant til. Jeg kunne bli plutselig trøtt for eksempel når jeg kjørte bil, og fysisk aktivitet var tyngre enn før. Min forklaring på dette var at jeg hadde fått trent for lite. Kanskje var arbeidssituasjonen mer krevende enn jeg var klar over. To urinveisinfeksjoner med et års mellomrom, tenkte jeg heller ikke var noe spesielt faresignal. Jeg fikk en betennelse i armen som ikke gikk så lett vekk. Jeg hadde flere munnsårutbrudd enn det som var vanlig. I en periode følt jeg meg mer premenstruell enn det som normalt var, og blødningene var litt kraftigere. Jeg begynte å spise smertestillende, og det døyvet det som var av ubehag. Jeg gikk til legen, men dette var løsrevne ting som ble behandlet hver for seg. Siden jeg hele tiden hadde små plager kom jeg inn til ulike turnuskandidater og legevaktleger, og ikke fastlegen. En av legene jeg var hos, sa til meg at siden jeg nærmet meg overgangsalder, så var det vanlig med mindre østrogen og dermed større fare for urinveisinfeksjon. Slik var det i alle fall i over et års tid, forteller Eli Rasmussen.

Det kimet ingen klokker hverken hos henne eller legene hun gikk til.

 

Magen vokste

Det var først tett opp til at hun ble diagnostisert at hun begynte å føle seg ordentlig dårlig. Da strammet det i magen, og magen hadde begynt å vokse. På dette tidspunktet var også magen blitt mye tregere og hun måtte tisse oftere.

‒ Det var vondt, og jeg skjønte at noe nå måtte være galt. Jeg gikk igjen til legen, og nå kom jeg til fastlegen. Hun ba meg ta noe for luft i magen, men ba meg komme tilbake til blodprøve. Da tok hun det som kalles CA125. Den viste forhøyet verdi, og jeg fikk da time hos spesialist på sykehuset med en gang. Da de undersøkte meg der, viste ultralydundersøkelsen at jeg hadde svulster på begge eggstokkene. Det ble tatt CT som viste at kreften hadde spredt seg, og de tappet de meg for åtte liter veske fra magen og en liter fra ene lungen.

Eli Rasmussen har vært gjennom operasjon og cellegiftkurer, men kreften er ikke blitt borte. Nå er hun inne til sin sjette behandlingsrunde med cellegift.

 

Kjenn kroppen din

Hun har et tydelig råd til kvinner i alle aldre.

‒ Kjenn kroppen din, og ta ymse ubehag og avvik fra normalen på alvor. Be legen ta en skikkelig gynekologisk undersøkelse av deg hvis noe føles unormalt, og ta ikke til takke med den vanlige celleprøven. Den sjekker kun for livmorhalskreft og har ikke noe med andre former for gynekologisk kreft å gjøre. Be i tillegg om å få ta indikatortesten CA125 som gir utslag på eggstokkreft. Gjør ikke fastlegen din dette, så be om å bli henvist til gynekolog. Bestill time selv om du ikke blir henvist. Ikke noe er vel bedre enn å få høre at det ikke er noe i veien hvis du er grundig sjekket, oppfordrer hun.

 

 

 
Copyright©2017 Kjenn Etter All rights reserved